Nut van rouwbegeleiding

Waarom Rouwbegeleiding zo belangrijk is!

 Verliesbegeleiding, ondersteuning bij rouw, van verlies naar vergeving of levensvragen, zijn thema's van mijn werk, trainingen en lezingen. Belangrijkste onderwerpen zijn (leren) Luisteren, hoe kunnen we zelf leren omgaan met een verlieservaring, of hoe kunnen we anderen daarbij ondersteunen.  Maar ook, hoe kun je meer en beter Liefdevol communiceren! Want dat is waar mensen in rouw behoefte aan hebben. Ze zitten niet te wachten op goed bedoelde adviezen, de meeste mensen willen dat je gewoon naar ze luistert, iedere keer weer opnieuw!

Mijn grondhouding is o.a. gebaseerd op de theorie van Dr. Elisabeth Kubler-Ross. Ik voel me nog steeds ambassadeur van het werk van Elisabeth Kubler Ross!! (zie verder onder de button EKR). In mijn lezingen en tijdens ontmoetingen vertel ik altijd iets over het werk van deze bijzondere vrouw.  

Daar waar mogelijk, wil ik het belang, nut en noodzaak over het onderwerp rouw en verlies (-begeleiding) onder de aandacht brengen! Helaas rust er nog steeds een taboe op dit onderwerp! Iets wat ik heel vreemd vind, omdat het ons allemaal raakt. Iedereen is in mijn beleving een ervaringsdeskundige! Ik pleit al jaren voor het belang van rouwbegeleiding, omdat ik uit ervaring kan zeggen dat een goede ondersteuning in een rouwproces, preventief werkt. Dus voorkomt dat mensen wegzakken in een 'zwart gat'. Helaas wordt deze interventie door zorgverzekeraars niet goed op waarde geschat. Dit is bijzonder, omdat iedereen op een bepaald moment in zijn/haar leven een verlieservaring meemaakt, denk aan ontslag, ziekte, echtscheiding of overlijden. Voorkomen is in mijn optiek echt beter dan genezen. Want mensen in rouw zijn NIET ziek! Ze hebben behoefte aan een luisterend oor en tips. Met name de laatste fase - herorientatie en het oppakken van een nieuwe identiteit, kost veel tijd en energie. Mensen zijn vaak moe, lusteloos en soms radeloos. Preventie staat hoog op agenda's en de praktijk wijst uit dat de behoefte veel groter is dan het aanbod. Het is m.i. noodzakelijk dat het aanbod ook goed aansluit op de behoefte. Ik werk ook vanuit de Presentietheorie, dat wil zeggen: aansluiten, aansluiten, aansluiten. Met veel compassie en geduld kun je soms wonderen verrichten. Ervaringsdeskundigen (en dat zijn we dus allemaal!) weten dat het leven na een rouwproces nooit meer hetzelfde als voorheen wordt. Vandaar mijn pogingen om steeds opnieuw aandacht te vragen voor het belang van passende en persoonlijke ondersteuning in een rouwproces. Gelukkig heb ik veel geduld! 

Mijn ervaringen uit de praktijk wil ik graag doorgeven aan anderen. In de afgelopen 12 jaar heb ik veel geleerd over omgaan met mensen in rouw- en verliessituaties. Deze lessen vind je niet in de literatuur of in opleidingen. Al doende leer je en al lerende doe je. Mensen in rouw begeleiden kun je niet leren, dit doe je mijn inziens vanuit je hart en intuitie. 

Omdat ik het belangrijk vind om door te geven wat ik in de praktijk heb mogen leren, verzorg ik het liefst interactieve lezingen en trainingen. In mijn werk vertel ik vaak over praktijkvoorbeelden, daarin herkennen mensen zich snel. Soms is hierbij dan ook een 'klant' (ervaringsdeskundige) aanwezig. Het vertellen van eigen ervaringsverhalen spreekt mensen erg aan. Herkenning is ook samen delen.

Thema's van mijn interactieve lezingen zijn:

  • Rouw bij jongeren, levenskunst of leren leven met verlies.
  • Leren leven met verlies, is een levenskunst.
  • Rouw bij kinderen in echtscheiding.
  • Geweldloze communicatie.
  • Theorie over de rouwfasen en de grondhouding van EKR (basistraining).
  • Communiceren vanuit je hart.
  • Communiceren met je kind in moeilijke situaties (bijvoorbeeld ivm echtscheiding)
 
Voor een lezing, workshop of training kunt u een verzoek doen via het contactformulier of bellen met 0654713443 of mailen naar karin@de-spiegelaar.nl.
 
 
- groet Karin

 

WELKOM BIJ DE SPIEGELAAR!

Nieuws

Met denken kom je van A naar B, met intuïtie kom je overal’ (Albert Einstein). 
 

Voor iedereen een liefdevol 2024!

Graag sta ik ook in 2024 weer met hart en ziel voor u klaar!

 
  Basistraining Leren leven met verlies (3daagse) 
 
Basistraining  Liefdevolle (geweldloze) communicatie, ook voor (echt-)paren!
 
 NIEUW AANBOD: TRAINING SPIRITUELE COMMUNICATIE!
Pelgrimeren naar je ziel, weet jij de weg?
 
 
Voor mijn andere projecten?